Concept Vismarkt Groningen

In het kader van een denkbeeldige opdracht voor het plaatsen van een Fair-trade-monument op de Vismarkt is dit ontwerp gemaakt. Groningen is Fair Trade stad. Fair Trade beschermt de kleine producenten en handelaren in de derde wereld; door de Vismarkt te overkappen worden de markthandelaren beschermd.  De overkapping refereert aan het bladerdek van een tropisch regenwoud gedragen door woudreuzen. Grote glasoppervlakken sluiten de open plekken in het dak af. Het dak steekt aan alle zijden over de gevels van de panden rondom de markt. De ruimte tussen de overkapping en de daken van de bestaande bebouwing wordt gesloten met glas.

Het overdekte plein wat hierdoor ontstaat is multi-functioneel, alle dagelijkse activiteiten en verkeersstromen gaan gewoon door; ’s avonds en in het weekend is er een mogelijkheid voor concerten, voorstellingen en activiteiten zoals de aankomst van hardloop- en wielerwedstrijden.

Groningen heeft geen overdekt winkelcentrum; het concept voor de Vismarkt is een mogelijkheid om het winkelend publiek in het centrum te houden. De overdekte Vismarkt is in alle weersomstandigheden een toegankelijk plein met veel variatie in horeca en detailhandel.

Rondom het plein is een wandelpromenade ter hoogte van de eerste verdieping. Op deze ring is dan ruimte voor kleinschalige detailhandel, horeca, galeries e.d. waardoor op de tweede bouwlaag een nieuwe  hoogwaardige toepassing ontstaat.

VorigeOverzichtVolgende